EDERED Encounter 2022 i Osijek, Kroatien

Så lykkedes det endelig at afvikle et nyt fysisk EDERED Encounter! Denne gang dog i et lidt mindre format end vi før har kendt det. DATS fik muligheden for at sende to unge repræsentanter af sted samt ansøge om deltagelse af en dansk instruktør på opholdet. Maria Laumark blev udtaget som instruktør og deltog i EDERED sammen med Freja Rosenlund og Ida Fro som repræsentanter for DATS.

Her følger Ida Fro’s beretning om dagene i Osijek, Kroatien.

Tekst: Ida Fro
Fotos: Maria Laumark

Foto fra forestillingen

I år har Freja og jeg været i Osijek i Kroatien, for at repræsenterer Danmark i dette års EDERED.

Meget hurtigt fik man fornemmelsen af, at man var dumpet ned i et kæmpestort fællesskab. Vi hørte historier om tidligere Encounters, hvordan mange mennesker år efter år var mødtes omkring deres store kærlighed til teater. For nogle år tilbage havde der været et Encounter med 250 deltager fra de forskellige medlemslande. Da dette års facilitator ikke ville springe endnu et år over med EDERED ovenpå Corona pandemien måtte der tænkes kreativt. Derfor var vi samlet ti mennesker fra fem lande for at lave et “mini” EDERED. Det gav helt nye muligheder for, hvad der kunne lade sig gøre. Skemaet var ikke så fastlagt som førhen, fordi den mindre konstellation gjorde det muligt også at være mere impulsiv.

Den første dag fik vi at vide, at der kun var ét krav til os, og det var at møde op med åbent sind. Det var en intensiv uge og fordi mængden af informationer havde været sparsom, var det som hver dag at møde ind og åbne en ny gave for, hvad dagen skulle bringe. Det var en hård uge med en masse fysisk teater og på trods af ømme muskler, var humøret højt. Undervisningen var på højt niveau, og alle blev udfordret på trods af forskellige erfaringer.

Jeg havde på forhånd ingen idé om, hvordan kulturlivet i Kroatien var. Jeg havde nok en fordom om, at der ville være sparsomt med kultur i Osijek, men mine fordomme blev gjort til skamme. Alt undervisning forgik i et totalt nyt kulturcenter med de flotteste lokaler og de bedste forudsætninger for at skabe det fedeste teater. Vi var også heldige at være i byen under en kulturfestival. Om aftenen var der diverse koncerter med alt fra heavy metal til klaver og jazzkoncerter – det havde jeg ikke regnet med.

Alt i alt var det en uge der bød på mange uventede overraskelser, og det var en kæmpe oplevelse. Jeg kan virkelig anbefale både Osijek og EDERED!

IDA FRO

(Ida er tidligere elev på Efterskolen for Scenekunst, HF Stage i Aarhus samt Filurens SGK3. Hun har netop afsluttet SGK i Aalborg ved Teater Nordkraft, og er personligt medlem hos DATS).  

Foto fra forestillingen
Foto fra forestillingen
Foto fra forestillingen
Foto fra forestillingen
Foto fra forestillingen