HJEM KÆRE HJEM

af Andreas Garfield, iscenesat af Martin Svinkløv i 7-kantens lokaler i Janderup

Tekst: DATS ambassadør Thomas Hauger
Fotos: PR foto 7-kanten

Her er der virkelig noget at komme efter. Det realistiske spil om en hjemvendt soldat fra Irak spilles i intime forhold i Janderup. Det er et moderne politisk drama fra 2007 (Teater GROB) der her rulles ud.

Her er der virkelig noget at komme efter. Det realistiske spil om en hjemvendt soldat fra Irak spilles i intime forhold i Janderup. Det er et moderne politisk drama fra 2007 (Teater GROB) der her rulles ud.

Andreas Garfields vidunderligt mundrette replikker passer helt tydeligt de tre skuespillere godt. De serveres med en overbevisende indsats, der har sit klare udgangspunkt i et tydeligt karakterarbejde. Det unge par i Hvidovre får besøg af den unge mands kammerat fra de glade dage på sergentskolen i Varde. Han glæder sig til at se sin gamle ven igen, og præsentere ham for hans dejlige kæreste. Hele kulturen i det unge pars liv fremstilles med mandens forsøg på at lave middagen. Han er åbenbart en blød mand, der nu skal vise sit værd.

Kammeraten Carsten har været udsendt som kaptajn i krigen og ankommer til middagen i stramt sort jakkesæt med skjorten knappet helt op. Han er meget

stiv i sit kropssprog, og har da også lidt akavet købt blomster med til værtinden.

Som stykket skrider frem, tydeliggøres det i spillet, at kaptajnen er blevet psykisk skadet. Han har helt klart krigstraumer. Hans krakeleren skrider langsomt frem – og gør stemningen uhyggelig. Det gør ham også meget uforudsigelig i samværet, efterhånden som den ”hyggelige” aften i det trygge nye hjem skrider frem. Kvinden Iben er meget utryg ved ham, men ender med at være den der viser størst empati. Se selv forestillingen – her røbes ikke mere af handlingen. Scenografien er flyttet ned foran den faste scene, og vi tilskuere sidder behageligt og tæt på de forhøjede pladser. For mig er vi tilbage til teatrets væsen. Vigtigt, smertende aktuelt og intimt.

Stykkets tre skuespillere gør en fremragende indsats på scenen. Det er helt tydeligt at de er rutinerede fra 7-kantens ”talentmaskine”. Her er ikke noget spil på overfladen, men følelserne, bevægelserne –  det hele kommer indefra. På smukkeste vis demonstrerer de i samarbejde med den fremragende unge instruktør Martin Svinkløv, at Stanislavski ikke har levet forgæves. Her lefles ikke for publikum – her spilles teater med stort T. Tusind tak for det!

Personligt har jeg en voldsom veneration for 7-kanten og deres lokaler i Janderup. Jeg var med da det hele startede. Forestillingen har jeg i øvrigt selv sat op i 2008 – og gæstespillede dengang i Janderup med produktionen. Det var et gensyn tilbage i tiden for mig! Det var en skøn oplevelse!

STYKKET SPILLES AF
Kim: Neklas Klausen
Iben: Cathrine Kronborg Schimler Tøt
Carsten: Jonas Flindt-Christensen

Vil du læse mere om 7-kanten og deres produktioner? Eller kunne du måske tænke dig at blive medlem?
Så kan du med fordel besøge deres hjemmeside.