LIVREDDER

En teatergruppe sætter fokus på stomi, som er et tabu ingen vil tale om og alt for få kender til.

Tekst: Nurhan Kirici og Tina Holm-Jensen
Illustrationer: Clara Eng og Tiyatronet

Kan man tage en uddannelse, når man har stomi?
Kan man svømme, når man har stomi?
Kan man have sex, når man har stomi?

Nurhan, fra teatergruppen, fortæller om de udfordringer der følger med, når unge kvinder får en livsændrende sygdom. Og hvad det vil sige at stå med det nye livsvilkår.

Stykket Livredder giver publikum en helt ny oplevelse af emnet stomi. Og Nurhan beskriver, hvordan teater kan gøre stomi autentisk, humoristisk og bevægende: ”Livredder er en selvbiografisk forestilling om et ungt menneske, der rejser sig fra en svær situation ved at skrive sig igennem den.”

Logo

Hvor er idéen til forestillingen kommet fra?
Idéen til forestillingen er kommet fra en masterclass, som Svendborg Bibliotek afholdte for nogle år siden. Underviser Morten Pape bad os skrive om noget der gør ondt. Han gav os 5-10 minutter, og på den måde skrev jeg om Livredder eller Forlængerledning, som stykket også hedder. Jannie Schødt fra Baggårdsteatret i Svendborg var med til masterclassen, og hun kunne se, at teksten kunne bruges som et teaterstykke.

Og hvorfor handler Livredder om stomi?
Som sagt skulle teksten handle om noget personligt, som gør ondt. Stomi er et tabu, noget vi ikke taler om, og som få kender til. Grunden til at stykket også hedder Forlængerledningen er, at jeg kalder min egen stomi for forlængerledningen.
Livredder sætter fokus på det at være ung med en livsændrende sygdom og samtidig være kvinde og ville det samme som andre. Hvordan tager man en ungdomsuddannelse med stomi? Går i svømmehallen? Har sex?

Hvordan har I grebet manuskriptet an?
Efter masterclassen i Svendborg begyndte jeg at skrive. Jeg blev dog nødt til at stoppe, da det psykisk var for hårdt. Jeg kom tilbage til den tid, hvor det hele startede. Så det endte med, at jeg grædende fortalte, hvad jeg følte, og min lillesøster Bahar Kirici skrev stykket. Manuskriptet er efterfølgende blevet ændret nogle gange. Men generelt kan det siges, at de steder, hvor publikum griner, det er min søsters idéer. Den del af stykket, hvor værterne kommer ind, er tilføjet af instruktør Alexander Wacherhausen Kasch og skuespillerne Clara Thorsted, Laura Ellehave Jensen og Simon Ellehave Jensen. Da stykket er bygget op over min idé, synes de alle, at jeg skal have kredit for den, men jeg vil meget gerne takke dem, så herfra skal der lyde: TAK FOR JERES HJÆLP.

Hvor længe har gruppen arbejdet sammen?
Efter reading på festival Karavanens første år har vi arbejdet sammen. Og for at realiserer stykket har vi fået støtte fra B&U teatret, Baggårdsteatret og Kulturregion Fyn. Her vil jeg takke Marie Hauberg fra B&U teatret og Gitte Gry Bech Ballesheim fra Baggårdsteatret. Det var dem, der arrangerede de ting, der var nødvendige for at få den bragt til live.

Stykket er jo tiltænkt at skulle sætte fokus på et tabu. Hvad har I fået af reaktioner på stykket?
Vi har fået god respons på stykket. Jeg kan tydeligt huske en kvinde der sagde, at hun ville ønske, at hun havde set det for 25 år siden, da hun havde fået hendes stomi. Hun havde akkurat de samme spørgsmål. Og der var andre, der også sagde ja, at de ville ønske, at den var skrevet tidligere. 

Hvis en ung pige i Tyrkiet skal have stomi, hvordan opdager hun så, at I har lavet Livredder?
Vi er i gang med at kontakte deres stomi foreninger og via sociale media.

Logo

Om Tiyatronet
På dansk hedder stykket Livredder, på engelsk hedder den Lifeguard og på Tyrkisk hedder den Cankurtaran.

Stykket er på dansk med undertekster på dansk, engelsk og tyrkisk.

Tiyatronet er en platform skabt til at tjene scenekunstområdet og udviklingen af generel kunstkultur i Tyrkiet. Uanset hvor du er, kan du til enhver tid gå ind på teaternettet og se det stykke, du ønsker.

Deres største mål er at give publikum adgang til teatret og give teatret et publikum. Deres arme og døre er åbne for alle kunstelskere og kunstarbejdere, der ønsker at gå med dem ad denne vej.

Tiyatronet-medlemskab er gratis, forestillingen koster 25tl cirka 11 kr.

Appen er tilgængelig i Googleplay og App Store.

Det skal siges, at hvis der er nogle skoler eller andre, der er interesser til at se den forestillingen fysisk med dialog bagefter, kan man altid kontakte B&U teatret i Svendborg.

Forestillingsplakat