PROPFYLDT PLETSKUD

Tekst og foto: Peter Rafn Dahm

Vi kalder Pletskud for ”En lille festival der stiller skarpt på vækstlagsteater” – og præsenterer det på ungdomsuddannelser som gymnasier, HF-kurser, efterskoler – og læreruddannelser.

Vi ”går på jagt” på vækstlagsfestivalerne. Finder interessante, nytænkende og udfordrende forestillinger og inviterer dem til at optræde på Pletskud. Og også til, i forlængelse af deres forestilling, at udvikle en workshop eller anden undervisningsaktivitet, der giver publikum et ekstra indblik i gruppens måde at arbejde på.

Dybe rødder i Aarhus
Aarhus er det sted i landet, hvor Pletskud har sat de dybeste og bredeste rødder. Rektorkollegiet på de aarhusianske gymnasier og HF-kurser har gjort Pletskud til 

en ”institution”, ved at beslutte at festivalen skal gå på omgang mellem skolerne med en ny vært hvert år. Og i 2019 var vi nået raden rundt og starter forfra i 2020. Det er vi – med god grund – stolte af.

Publikumsrekord gav ondt bagi
Sidste uddannelsessted i første runde var Aarhus VUC og HF, der lagte rum til Pletskud den 16. januar 2020. Og uden at have næroptællinger af deltagerne – dramaelever og deres undervisere – har vi en fornemmelse af publikumsrekord – i omegnen af 200. Derfor var vi nødt til at fjerne stolene i teatersalen og sætte alle på gulvet – for at skaffe plads nok. Af den grund fik vi også, udover ros af selve programmet, en gennemgående kritik: Folk klagede over, at de fik ”ondt i rø…” over at skulle sidde på gulvet under 3 forestillinger.

Forestillingerne var der dog ikke noget at udsætte på:

Sjakkets fremtidsfantasi ”Mens vi venter”, Kælderens naboskabs-undersøgelse ”Mellem mure” og Hjernevinds parforholds-matching-show ”Pasta & Menn”.