Støt os – og støt hinanden!

Opråb til vækstlaget i Aarhus og hele landet: Vi har brug for et scenekunsthus i Aarhus! Et fælles fysisk – og kunstnerisk – miljø, der kan rumme og huse os alle sammen. Et samlingspunkt hvor vi udvikler og synliggør alle vækstlagets potentialer.

Tekst og fotos af Peter Rafn Dahm

Opråbet kommer fra Josefine E. H. Twisttmann, Lukas Kirkeby og Emma Sørensen, alle i ledelsesgruppen for Scenekunsthus Aarhus (SKHA). Lige nu kæmper de med alt hvad de har i sig – og med det yderste af neglene – for at huset skal overleve og forblive vækstlagets åndehul og livsnerve i Aarhus og omegn.
Visionen med SKHA har fra starten været at skabe lige muligheder for alle vækstlagsaktører i Aarhus.
Muligheder for at øve, skabe og vise forestillinger, møde og inspirere hinanden. Altså at skabe lige og let adgang til vækstlagsmiljøet for alle. Også for tilflyttere, de der er nye i Aarhus og ikke har netværk og forbindelser.

Knudrisgade – et hus, der vibrerede af liv
SKHA opstod som idé i slutningen af 2016. Hurtigt førte idéen til en underskriftsindsamling, møder med
kulturforvaltningen og en festival. Og i forsommeren 2017 blev idéen til virkelighed – et scenekunsthus i Knudrisgade. Nu fulgte hektiske og euforiske måneder med masser af frivilligt arbejde – istandsættelse,
anskaffelse af møbler og udstyr – og indretning af lokaler: en stor foyer, en blackbox, et prøvelokale, et dramatikerværksted, et kontor og et stort rum til scenografi og rekvisitter. Grupper
begyndte at rykke ind og prøve, der blev

arrangeret fællesaktiviteter, og det hele
kulminerede nok op til Quongafest 2018, hvor rigtig mange grupper forberedte deres festivalforestillinger i huset, fulgte med i hinandens arbejde og fik hele huset til at vibrere af liv. Det mindes Emma, Lukas og Josefine som en lykkelig tid – drømmen var gået i opfyldelse.

“Grib bolden!”

Men for at kunne gøre det, har vi brug for jeres støtte, kære vækstlagsvenner ..

At leve på lånt tid
Men så var det pludselig slut. Det lå fra starten klart, at SKHA kun havde huset på ”lånt tid”. På et tidspunkt skulle det rømmes og rives ned, og man havde kun ”sikkerhed” et halvt år ad gangen. Ungdomskulturhuset
(UKH) som lå på førstesalen, og i praksis fungerede som vært og udlejer, flyttede til Amtshospitalet. Emma, Josefine og de andre i ledelsesgruppen havde nok håbet at kunne følge med UKH, men sådan blev det ikke.
Og da de selv undersøgte mulighederne for at rykke ind på Amtshospitalet, viste det sig at være alt, alt for dyrt i husleje. Deroppe har ingen fra de kunstneriske vækstlag råd til at være.

Fra limbo til Frontløberne
Så man stod på gaden. Og det var hårdt, mindes Josefine og Emma, som ”lokaleforvaltende forening” at befinde sig i et hjemløst limbo uden noget som helst at forvalte. Det var en tid med en masse opgaver, samtidig med at man dårligt vidste, hvad man egentlig skulle gøre. Forvirrende og frustrerende.
Hjemløsheden varede et halvt år. Så dukkede muligheden for at rykke ind hos Frontløberne op, og SKHA slog til. Miljøet er dejligt – kreativt, imødekommende og rummeligt. Alle mennesker er enormt søde,
lokalerne er fine, men også begrænsede sammenlignet med Knudrisgade: ét fint 

øvelokale og adgang til blackboxen to gange om ugen. Og så køkken og toilet med bad oveni.

Vi har for få medlemmer
Men det er også relativt dyrt – 8-10.000 kr om måneden. Det har betydet en højere pris for medlemskab – 350 kr. for et halvt år. Og folk har ikke råd til at betale så meget, lyder tilbagemeldingerne. Derfor er mange
faldet fra siden ”storhedstiden” i Knudrisgade, og der kommer ikke nok nye til. Medlemstallet er simpelthen for lavt nu. Det er både ærgerligt og kritisk på flere måder. Som det ser ud nu, er der kun penge til at betale husleje frem til januar, og det er svært at råbe nogen – kommunen og 

andre vigtige forhandlingspartnere – op, når man kun er en lille forening. Der mangler ”vægt” bag råbene.

Men hvis vi bliver mange flere
”Vi skal være mange for overbevisende at kunne repræsentere vækstlaget – og synliggøre vækstlagets behov her i Aarhus”, melder Emma ud.
”Og vi drømmer om – og opfordrer til, at vækstlaget vil være solidarisk – med os og med hinanden. Og både bruge og støtte den fælles mulighed, vi gerne vil tilbyde. Et scenekunsthus for alle”, fortsætter Josefine.
”Et samlingspunkt, der både tilbyder øvelokaler, en scene, hvor man kan vise sine ting og en foyer 

eller et fælleslokale, hvor man kan hænge ud, mødes og opleve at være del af et miljø”, fører Emma sætningen
videre.
”Her vil vi også kunne invitere de professionelle indenfor, så de rigtig kan se, hvad vi har at byde på – og hele resten af Aarhus også – så alle kan opleve, hvad vækstlaget kan tilbyde byen”, tilføjer Josefine.

Grib bolden venner!
”Men for at kunne gøre det, har vi brug for jeres støtte, kære vækstlagsvenner” opfordrer de begge.
”Måske har I ikke råd til at melde jer ind i SKHA, men I kan like os på Facebook og kommentere vores opslag.

Og I kan deltage i vores begivenheder i huset. De er gratis, sjove og superhyggelige – og de bliver bare bedre, hvis rigtig mange deltager. Nu kaster vi bolden op til alle jer i vækstlaget. Grib den og spil den
videre. For det er nu eller aldrig, hvis SKHA skal leve videre. Ofte opdager man ikke behovet for noget, før det er for sent. Og lukker SKHA ned, bliver Aarhus og scenekunstmiljøet mere fattigt. Det bliver simpelthen tristere at være et teaterelskende menneske her i byen. Så støt os – og støt hinanden. Vi er i gang med en ny underskriftindsamling og beder alle teaterinteresserede om at bakke os op – så vi når op på målet: 500 underskrifter”

Støt Scenekunsthus Aarhus med din underskrift

Skriv under her