Teaterfestival i perfekte rammer

Tekst: DATS Generalsekretær Pia Longet
Fotos: Axel Gadegaard

I 2023 havde Sprøjtehus Teatret i Nykøbing Falster tilbudt sig som værter for den traditionsrige DATS Landsteaterfestival, og det viste sig at være nogle helt perfekte rammer for amatørteatret at afvikle en festival i.

Sprøjtehus Teatret har til huse i samme bygning som egnsteatret Masken, og med mulighed for at låne Maskens lokaler var der to fine teatersale i samme bygning, en i stuen og en på første sal, så der var hverken brug for guider eller kort for at finde frem og tilbage.

Flotte farver og god stemning

Den gode stemning indfandt sig i samme sekund, man trådte ind ad døren, for der var opstillet rækker af borde med duge i festlige farver pyntet op med solsikker og andre farverige efterårsblomster, så man følte sig meget velkommen lige med det samme.

Igennem hele weekenden leverede de mange frivillige samme gode stemning og fantastiske service, så gæsterne kunne koncentrere sig om alt det andet vigtige, nemlig at spille teater, at se teater og at snakke og hygge med alle de andre ”teatertosser”.

Fredag den 29. september 2023, hvor festivalen begyndte, var der også Kulturnat i Nykøbing Falster. Dette gav anledning til at genoplive en gammel DATS tradition, så det hele begyndte med et festligt optog gennem gaderne i den hyggelige by. Alle festivalens deltagende grupper gik med i optoget med hver deres banner, og fik på den måde gjort rigtig fin reklame for både DATS, festivalen og amatørteater i det hele taget.

Vel tilbage i teaterbygningen blev der allerede fredag aften vist tre forestillinger, alle med aktører fra Sprøjtehus Teatret. Først viste en stor flok glade børn og unge smagsprøver på sæsonens kommende forestillinger, senere på aftenen spillede den legendariske forestilling Onkel Vanja, og næsten samtidig blev der vist smagsprøver fra den kommende sæsons voksen-forestillinger.

Søde viser og en død konge
Lørdag morgen gik det løs igen, og dagen begyndte hyggeligt med Viser i Vinden, som fremførte sange og eventyr i deres egen skønne fortolkning.

Dagligstueteatret leverede næste forestilling, Fem Nøgler til en Rød Symfoni, om en kunstners mange kvaler med at skabe.

Efter frokost gik STiL/ART Kompagniet på scenen med en fantastisk tankevækkende og rørende forestilling Døden og Andre Sjove Ting og efter dem viste Drakomir den flotte monolog Jacob A. Riis.

Teater And & Måge tog over med den spøjse forestilling Længe LEVE Kong Frode – om en konge, som pludselig dør, men som for alt i verden må holdes i live.
TurTeater.dk rundede lørdagen af med deres grænseoverskridende og ret voldsomme forestilling Kryds Ikke Stregen.

Også søndagen bød på spændende teater, først med Hvidovre Amatør Scene som opførte Drøm Med Mig, en interaktiv forestilling med fem scener, som foregik fem forskellige steder i bygningen, hvilket gav en helt ny teaterfornemmelse.

Festivalens sidste forestilling var et skønt gensyn med Dario Fo’s fortællinger sat flot i scene af Axel Gadegaard.

Festivalen havde deltagende grupper fra alle steder i landet, og indholdet i forestillingerne spændte nærmest lige så vidt, så DATS Landsteaterfestival 2023 blev et klasseeksempel på alt det, vi kan, i amatørteatrets verden.