35 år i det absurde amatørteaters tjeneste

Tekst: Teaterfaglig Konsulent, Jacob Melchior
Foto: Axel Gadegaard og DATS

Som udløber af det store herredsspil ”Mark og Mønt” i 1988, samledes den første flok af teaterglade amatører i Holbæk, under navnet ”Teaterrødderne”. Lysten til at arbejde med det absurde teater bragte dem sammen og igennem 35 år har de undersøgt sig selv og genrén i en perlerække af originale opsætninger. Men nu er det ved at være slut. Arbejdet med deres sidste forestilling ”Støjende Stilhed Slutter” er i gang, og jeg fik lov til at kigge ind til en af prøverne.

Der er meget der gør ”rødderne” specielt interessante i en amatørteatersammenhæng. Måske særligt deres tilgang til at improvisere deres forestillinger frem. I en blanding af fælles fortællekunst og devising, får de sammen skabt et unikt udtryk med fokus på at lade kroppen på scenen fortælle historien. Fra starten har de valgt at der skulle arbejdes med en professionel instruktør og igennem deres 35 år, har de arbejdet med en lang række forskellige. Men mødet med Folmer Gry Kristensen i 2016 blev alligevel noget særligt skelsættende.

Mødet med en Klovn
Folmer Gry Kristensen er en kendt skikkelse i

det danske teaterlandskab, hvor han i mange år virkede f.eks. indenfor børne- og ungdomsteatret. Det sagde han dog farvel til i starten af 2023, for i stedet at prioritere tiden på, bl.a. ”Teater Gry” som han driver sammen med hustruen Gitte Gry Ballesheim (også kendt i DATS sammenhænge, f.eks. fra hendes tid som børne/ungdomskonsulent) samt instruktøropgaver som hos Teaterrødderne. En af hans helt store varemærker er nok hans fysiske og non-verbale arbejde, som man f.eks. så fra hans tid med Hans Rønne i løbet af de tidlige 00’ere.

I mødet med Folmer Gry Kristensen, begyndte Teaterrøddernes rejse ind i en verden af klovne med deres første fælles forestilling ”Stilhed Støjer” der fik premiere i 2017. Fuld af klassisk absurditet og ordløst fysisk teater som vi kun sjældent ser det i amatørteatret. I 2022 kom endelig fortsættelsen, ”Stilhed Støjer Stadig” og i dag, hvor Teaterrødderne har valgt at tiden er inde til at vise deres sidste forestilling sammen, har de igen besluttet at tage de lange frakker og små klovnenæser på i den store finale ”Støjende Stilhed Slutter”.

Hvad er Klovnen?
Det ser enkelt ud, og den dramaturgiske opbygning er også lige til. Enkelte scener vævet sammen af små ensemble udtryk. Hverdagens små iagttagelser i enkle fysiske tableauer. Man betages, man ler, man græder og man lever med de finurlige klovne som forestillingerne tager udgangspunkt i. Men ”klovnen”, kræver særlig teknik og tilgang. Det handler om at have fokus på detaljen, på ikke at overgøre det og på at have motiverede bevægelser der fortæller den fælles historie. Folmer Gry Kristensen er en mester til at kræve disciplin samtidig med at han med kærlig hånd fremelsker de små historier, som spillerne selv bringer til bordet. Det er krævende for spillerne på gulvet at huske de rette fysiske bevægelser, men også den historie der udspiller sig – uden et eneste ord at læne sig op ad. Og de tager udfordringen på sig. Det er ikke blevet lettere med årene og de tilbageværende 8 ”rødder” der står på scenen i deres sidste forestilling ligger aldersmæssigt fra 55-85 år.

”Det er dét, der er dit projekt”
Jeg besøger dem en tirsdag hen mod slutningen af deres prøveperiode. Det er tid til repetitioner, men flere har også fået nye idéer til deres scener og vil godt afprøve hvad det kan. Efter gennemgang af en række af de fælles scener der skal genopfriskes, finder skuespillerne et hjørne eller et rum at øve i. Folmer tager sig tid til at se på de scener der har mest brug for et blik udefra, og arbejder roligt men nøjagtigt med at skærpe fysikken og holde spilleren fast i den historie der skal fortælles.

Man hører ham flere gange sige ”Det er dén historie du fortæller” eller ”Det er dét, der er dit projekt”. En måde at tydeliggøre for spilleren hvad man som tilskuer oplever, og hvad der skal være tydeligere for at bevare historien for os. Han renser ud i de overflødige bevægelser og giver sin spiller lov til at afsøge den mentale rejse.

Også lys og lyd spiller en væsentlig rolle i gruppens klovneforestillinger og holdets faste teknikere, Søren og Per, har fået næsten frie hænder til at komme med inputs og improvisere. Holdets ukuelige lyst til at prøve af, gøre om, improvisere og forbedre fornægter sig ikke, og det spiller en stor rolle i de færdige forestillingers særlige klang.

Sceneudtrykket i Teaterrøddernes ”Støjende Stilhed” univers er klassisk ensemble klovn. Vi møder ”klumpen” – gruppen af klovnefigurer der kan bevæge sig sammen rundt på scenen og som en enhed være både øjet udefra og hovedpersonen i en enkelt historie. Ud af klumpen springer individer, der fortæller deres egne historier eller går sammen om at betragte verden. Det giver komisk energi, med masser af genkendelse og charme. Skuespillerne arbejder med deres mimik, men i klovnen må man aldrig overgøre det. Man må lade de små handlinger tale, og den lille mimik blive den store historiefortæller.

Et rørende farvel
Jeg blev tidligt i mit virke hos DATS gjort opmærksom på Teaterrødderne. De havde deltaget aktivt i en række DATS’ festivaler både i Danmark og udlandet, og flere af de aktive i foreningen havde også virket i DATS’ hovedbestyrelse. Jeg besøgte dem første gang i forbindelse med premieren på deres 2. klovneforestilling ”Stilhed Støjer Stadig”, og har gentagne gange stødt på ”rødder” når jeg har været rundt på besøg. Flere er aktive i andre grupper i området, og det er tydeligt at Teaterrødderne har bevæget sig et godt stykke udenfor Holbæk igennem tiden.

Men Rødderne er kommet op i årene. Det er blevet vanskeligere at holde til teatrets slid, og flere er faldet fra i tidens løb pga. sygdom, skavanker og alderdom. Efter prøveforløbet var gået i gang måtte gruppen sige farvel til en skattet ”rod”, der måtte give op i sit kræftforløb og ikke fik muligheden for at være med til det sidste. Den slags sætter spor i et stærkt kollektivt som Teaterrødderne, men selvom forestillingen ”Støjende Stilhed Slutter” bliver gruppens sidste, vil flere fortsætte deres aktive virke, hvor de kan og i den udstrækning det er muligt.

Teaterrødderne deltager med deres forestilling til DATS Landsteaterfestival fra 4. – 6. okt. 2024 i Ryslinge, hvor vi håber så mange som muligt vil møde op være med til at give dem et godt farvel. Deres entusiasme og engagement på vegne af amatørteatret har været uvurderligt i alle deres 35 aktive år, og med deres unikke tag på det fysiske og absurde teater har de på fornemste vis repræsenteret en helt særlig niche i det danske amatørteaterlandskab.

Men indtil da, er man på Holbæk egnen, så snyd ikke dig selv for en formidabel tur i amatørteatret når de spiller ”Støjende Stilhed Slutter” på Kulturkasernen i Holbæk.