8 lege med gys som tema

Om man holder halloween eller ej, så kan det være sjovt at tematisere sine teaterlege og impro-øvelser.
Om man bruger dem som opvarmning eller undervisning, så kan det være sjovt at gøre det anderledes. Her er 8 bud på lege der kan gøres uhyggeligere.

1. ”Sedler fra en hat”

Alle deltagere skriver en uhyggelig replik ned, og replikkerne blandes i en hat eller en skål.
Når legen er slut, prøv eventuelt om folk kan gætte hvor replikken var fra, hvis det var fra en kendt gyser-film.

2. ”Frys”

Som altid, start en scene som normalt baseret på hvad I plejer. Om det er sted, karaktertræk, relation, eller problem. I stedet for frys kunne man så råbe Gys, eller bare give et skrig. I stedet for at prikke en ud, kunne man så sige man ”angriber” den man vil erstatte. Den skuespiller der så er blevet angrebet må først gå ud når der bliver sagt ”ZOMBIE!” og gå ud som Zombie.

3. ”Monster fest”

Typisk kendt som fødselsdag, men denne gang er begivenheden f.eks. en gyserfest. En person sendes uden for døren, og de andre skal så vælges til at være en kendt karakter fra enten en gyserfilm, eller et folkeeventyr (f.eks. Heksen fra Hans og Grethe). Man kan også bruge fri fortolkning og få gætterens værste mareridt til at komme til festen.

  4. ”Fortæller/Forfatter”

  Bliver også kaldt ”skrivemaskinen”. En person finder på en gyser historie og sidder ved et imaginært skriveredskab. Imens personen opfinder en gyserhistorie, spiller skuespillerne historien ud. For at tage presset af forfatteren må de der kigger på også komme med forslag til karakterer, konflikter, eller sted.

  5. ”Gyserfilm på 1 minut”

  Lav grupper, og lad dem vælge en film eller eventyr de alle synes er uhyggelig. I første omgang har de kun 1 minut til at vise filmen. 2. omgang 30 sekunder. 3. omgang 10 sekunder.
  Giv grupperne minimum 10 minutter til at forberede sig.
  Eventuelt gør det til lysbilleder i stedet, så de skal finde på 5 billeder de vil vise fra en film. Eventuelt skal publikum gætte hvilken.

  6. ”Den magiske stol”

  En stol på scenen. Stolen giver magiske kræfter. På skift skal en deltager sidde i stolen og få en magisk kræft de selv bestemmer. Det kan være fjollede kræfter eller komplekse. Den der gætter superkraften er næste deltager.

  7. ”Her kommer den uhyggelige”

  En deltager udenfor døren, 2-3 frivillige på scenen. Den der er uden for døren skal have nogle mærkelige eller uhyggelige karaktertræk, som vedkommende ikke selv er klar over, og skal gætte hvad han “fejler”. Stedet scenen udspiller sig kan være en kostume-butik, men kan også være en kirkegård, eller hvad end man finder på. Bare deltageren uden for døren er den der skal hjælpe de andre, såsom ekspedient i butikken eller graveren på kirkegården.
  Kan også spilles uden deltageren kommer udenfor døren, men bare lytter med på hvad de 2-3 andre får spillet frem til et mærkeligt, og så kommer ind på scenen og spiller de 2-3 mærkelige egenskaber.
  Mærkelige egenskaber kan være ”Spyer ild ud af munden”, ”Knæ der knirker”, ”Øje der bløder”, ”3 øjne”, ”slanger i håret”. Find selv på flere.

  Og til sidst 

  8. ”Sted, person, mordvåben”

  Meget klassisk teaterleg.
  2 frivillige på scenen, den ene uden for døren. Publikum vælger et sted der skal mimes, en kendt person der skal mimes, og hvilket mordvåben den uden for døren skal dræbe den anden med”. Den uden for døren kommer uvidende ind, og skal mime med på hvad den vidende mimer. Man må ikke sige et ord. Man viser man har nogenlunde forstået hvad der mimes ved at klappe i hænderne, for at gå til næste kategori.
  Man kan så herigen holde det halloween relateret med et uhyggeligt sted, en uhyggelig person, og så et uhyggeligt eller hyggeligt mordvåben. Fri fortolkning, og kun fantasi der sætter grænser.