En festival krydser kommunegrænser

Landsteaterfestivalen 2019 indtog både Hvidovre og Glostrup Kommune, og både arrangører, optrædende og publikum valfartede frem og tilbage over kommunegrænserne.

Tekst: Peter Rafn Dahm
Fotos: Axel Gadegaard

Det blev også året, hvor arrangørerne måtte tackle store udfordringer, både selvvalgte og pålagte.

Glostrup Amatør Scene (GAS) og Hvidovre Amatør Scene (HvAS) meldte sig tidligt som fælles festivalvært-team. Scenerne har rigtig gode erfaringer med et, efterhånden, mangeårigt samarbejde og besluttede i fællesskab, at en landsteaterfestival kunne være en værdig krone på værket.

Festivalen er formodentlig den største og mest ressourcekrævende amatørteateraktivitet i DATS-regi. Så det at påtage sig værtskabet er en stor beslutning, der indebærer store udfordringer og mange opgaver.

En stor mundfuld
Oftest er det et enkelt, ressourcestærkt amatørteater eller evt. amatørteatermiljøet i en enkelt kommune, og det er allerede dér en stor mundfuld. Når så to scener i to forskellige kommuner ”slår pjalterne sammen” bliver der rigtig meget at gabe over, og udfordringerne ekstra omfattende.

Og den positive side…
Tænker man konstruktivt og positivt kan alle udfordringer jo bare ”vendes på hovedet” og ses som givende muligheder: Det er nyt og forfriskende at skulle ”tænke ud af boksen” og arbejde sammen hen over forenings- og kommunegrænser. Der er masser af kompetencer og ressourcer i spil, og megen inspiration at hente, hvis man tænker i nye organisationsmodeller og personkonstellationer. Udvalget af mulige scenerum er større = man kan finde den helt rigtige scene til hver forestilling, og det er 

sjovt for publikum at opleve forskellige forestillinger i mange forskellige rum.

Totalt tjekket organisation
I praksis viste det sig, at mulighederne blev udnyttet optimalt og ”trumfede” alle udfordringer, takket være en totalt tjekket og timet festivalorganisation og -logistik. Oplevet med publikums øjne gik alt som smurt – i en smilende og afslappet atmosfære – samtidig med at der ”bag linjerne” blev knoklet intenst på at få alt til at glide, fra tidlig morgen til sen nat.

Planlægning påkrævet!
Et hurtigt kig på programmet illustrerer kompleksiteten:
Fredag foregik alt i Hvidovre med åbningsreception, aftensmad og første forestilling – Sjakkets ”Før vi ved af det” i det flotte kulturcenter Kometen. Anden forestilling – Linds Lingos ”Besøg” spillede på Teater Vestvolden. Og dagen sluttede med Festivalcafé i Bibliotekscaféen.

Lørdag begyndte med morgenmad i Multicaféen, Hvidovre. Første forestilling, Tårnby Teaters ”Bare mig selv” spillede på Teater Vestvolden, Hvidovre. Derefter gik turen til Glostrup, hvor 4 forestillinger – Frederiksberg Teater/Blink 2´s ”Det normale liv”, Drakomirs ”Pinter – samlede sketches”, Diktaturets ”Inferno” og Haderslev Forsøgsscenes ””Teaterfacetter” – spillede hhv i Glostrup Bio og på Sprogskolen.

Frokosten blev indtaget på Glostrup bibliotek. Sent på eftermiddagen, efter en sandwich på Sprogskolen, gik turen tilbage til Hvidovre, hvor Det Hem´lige Teater spillede ”Det´os” på Teater Vestvolden. Og kl. 21.30 gik alle til 

festivalmiddag i Alrummet under Kometen – og bagefter op i Bibliotekscaféen for at hygge.

Effektiv teknisk indsats
At have 3 geografisk spredte, og tekniske meget forskellige scener i spil på en enkelt dag, kræver et effektivt og hårdtarbejdende teknisk team. Navnet er TIS – Teknisk Indsats Styrke. Og at sørge for god og rigelig mad, serveret på 4 forskellige lokaliteter, kræver et lige så effektivt og hårdtarbejdende ”gastronomisk team” – sammensat af frivillige fra både Hvidovre og Glostrup.

Grænseløse oplevelser
Søndag kunne man lande ovenpå lørdagen – alt foregik stille og fredeligt i Hvidovre. Morgenmad og workshops i Multicaféen, Teater And & Mågens ”Blot” på Teater Vestvolden og endelig frokost og afslutning i Multicaféen.