GLADE AMATØRTEATRE REDDET AF KULTURPULJE

1 MILLION KRONER GIK TIL DATS´ MEDLEMMER FRA COVID-19 KULTURPULJEN – DET VÆKKER STOR GLÆDE I AMATØTEATRETS VERDEN, HVOR MANGE FORENINGER ELLERS VAR TRUET AF LUKNING

Tekst: Tina Holm-Jensen
Arkivfoto fra “Bundløs”: Peter Rafn Dahm

Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd har i samarbejde administreret 3 millioner kr. i en hjælpepakke til støtte af foreningslivet i Danmark –  1/3 af modtagerne er medlem af DATS/Dansk Amatør Teater og Scenekunst.

DATS´ generalsekretær er meget godt tilfreds
– Vi har kæmpet for denne pulje lige siden nedlukningen i marts sidste år, siger Pia Longet, generalsekretær i DATS.  – Mange timers møder og mange henvendelser til Kulturministeriet er nu mundet ud i, at en del af vores medlemmer har fået en tiltrængt håndsrækning i denne tid, hvor de stadig har faste udgifter, men ingen indtægter. Vi har stor respekt for at dem, der lever af teater, selvfølgelig skulle have hjælp først, men amatørteatret udgør en meget stor rolle i det danske teaterlandskab, og det ville være et kæmpe tab, hvis vi havde mistet mange af foreningerne.
Sammen med AKKS – amatørkulturens sammenslutning – sidder DATS også med ved skærmen til mange møder med Kulturministeriet omhandlende retningslinjer, restriktioner og mulig genåbning, så amatørteatrets stemmer også bliver hørt i den forbindelse.

Tønder Amatørscene bevilliget 50.000 kr.
– Vi har været så heldige at modtage en del penge, og de skal bruges til at betale vores husleje, udtaler formand Tommy Juhl. Og han understreger, at de penge der bliver til overs, vil blive brugt på opstarten af deres næste revy.

Vallensbæk Amatør Teater bevilliget 25.000 kr.
– Lige før den første nedlukning havde vi bestilt et rigtig godt lydanlæg, men vi kunne heldigvis nå at afbestille det, fortæller formand Anette Strini Stryhn. Og hun fortsætter med at fortælle om den forestilling, som de gerne vil opføre til oktober, og at de nu har mulighed for med de bevilligede midler at bestille noget af det lydanlæg, som de ikke fik sidste år.

Nakskov Amatørscene bevilliget 22.000 kr.
– Vi er glade for at have modtaget de bevilligede penge, så vi kan klare os igennem nedlukningen, erklærer kasserer Poul Erik Østergaard. Hvis nedlukningen fortsætter, ville vi på sigt være nødt til at lukke vores foreningen. Det bliver ikke nødvendigt nu, hvor vi har modtaget pengene.

Flere penge er på vej
– Vi glæder os over, at der er flere penge på vej til vores medlemmer, meddeler Tina Holm-Jensen, informations- og projektmedarbejder i DATS. Og hun fortsætter: Vi har haft mange frustrerede medlemmer i telefonen gennem det sidste år, så vi er begejstrede for, at en ny pulje snart kommer, hvor der kan søges til dækning af tab og udgifter i perioden 1. november 2020 til 28. februar 2021. Så snart der åbnes op for 2. runde af puljen, så slår vi det op på dats.dk – og husk at alle vores gruppemedlemmer kan søge penge fra puljen – også dem der lige er meldt ind i DATS.