Online Teater

Under navnet “Mens vi venter bliver vi klogere” havde vi en stor fornøjelse af vores kursusunderviser Christian Eimings gennemgang af hvordan man kommer igang med at lave teater online, som form. 

Herunder er Christians 11 gode råd til hvis du vil i gang med at lave online-teater

Teknik:

  1. Alle skal have adgang til en computer med mikrofon og kamera. Det er bedst med en stationær computer, men en ipad/telefon kan også bruges.
  2. I skal vælge en platform, hvor I kan mødes. Dem er der mange af, f.eks. Zoom, Teams, Google Meet og en del andre. De fleste fås i en gratis version, men måske har nogen af jer adgang til en platform via jeres arbejde eller uddannelse.
  3. Vælg én, der opretter et rum på en platform og som indkalder alle andre.
  4. Vælg en måde, hvor I kan optage eller streame live på. Hvis I vil optage, har Zoom f.eks. en funktion. Hvis I vil streame live, kan det GRATIS program OBS Studio (obsproject.com) anbefales. Man skal lige sætte sig ind i det, men det er ikke svært.

Indhold:

5. Vælg eller skriv et stykke, der kan foregå i jeres egne hjem. Det er for vanskeligt at lave kulisser, der ligner noget andet. Virtuelle baggrunde kan heller ikke anbefales, så vent med at lave ”En verdensomsejling under havet” eller noget lign.

Bevægelse:

6. Brug mulighederne for at bevæge dig foran dit kamera. Du virker mere truende, hvis du kommer tæt på dit kamera og afvisende, hvis du går. Du kan også tage dit kamera med dig, hvis du vil skifte rum.

7. Brug mulighederne for at bevæge dit kamera. Læg det ned, hvis du skal forestille at sove. Sæt det over dig, hvis du vil virke ”lille”. Sæt det under dig, hvis du vil virke ”stor”.

Interaktion:

8. Spil ’sammen’ ved at kigge til den ene eller den anden side, så det ser ud som om, I ser på hinanden eller rækker ud mod hinanden.

9. Lav ’rum’ og beskriv dem for tilskuerne. Sig f.eks. ”Her til højre holder jeg min fange spærret inde og her til venstre har jeg mine vidner.” eller ”Ovenover larmer de simpelthen så meget, men gud ske lov er der mere ro nede i min kælder.” Så er publikum med på, hvor du kigger hen, når du drejer hovedet.

Fantasi:

10. Fantasi er en fantastisk ting og kan I beskrive noget, så vil publikum ’opleve’ det! Nogle gange virker det faktisk stærkere IKKE at se noget, men få det beskrevet i stedet for. I kan også komme løbende ind til kameraet, forpustede og sige, at I er på flugt fra én eller noget. I kan også arbejde med lyde i jeres egne rum – få én til at smække en dør eller tænde for en radio.

 Eksperimentér:

11. Lav de vildeste eksperimenter – leg med teknikken og historierne. Leg med lyde og lommelygter, sang og hvisken. Leg! Der er millioner af muligheder!