DATS arrangerer storstilet fejring af DANSK TEATER 300 ÅRS JUBILÆUM

Af Thomas Hauger 

Tekst: Thomas Hauger – DATS ambassadør
Fotos: Axel Gadegaard

DATS fejring blev til en stor Galla fest i Odense. I forlængelse af og i sammenhæng med den landsdækkende fejring af DANSK TEATER 300 år slog DATS til; ”Skal der være fest, så lad der være fest” – var klart målsætningen for den store fejring lørdag den 4. februar 2023. Dagen blev startet med en reception og tale af landsformanden. Senere på aftenen var der Galla middag med efterfølgende musik til dans og hygge overalt. Og så ranker man jo lige ryggen når man får en invitation til et såkaldt VIP-arrangement. Det er en herlig ting at føle sig lidt speciel.

Vi kom fra hele landet og til at være omdrejningspunktet i Gallaen havde DATS inviteret 10 shortplays til at præsentere deres forestillinger på den store scene i Magasinet i Brandts Klædefabrik.

Alle husker måske at DATS udskrev en konkurrence i shortplays. Resultatet var enestående og imponerende. Der kom 99 bidrag til konkurrencen. Præmien til de 10 bedste var 10.000 kr. – en flot præmie til en shortplay på 15 minutter. De ti bedste har interesserede grupper så kunne få gratis til gennemsyn. Var man interesseret og havde mulighed for det, kunne gruppen så lave en shortplay dag med 3 forestillinger, ”bobler” på flaske fra DATS og beachflag til den udadvendte PR.

Blandt de mange bidragsydere var flere kendte, professionelle dramatikere, der havde lagt arm med det spændende teaterformat. Formatet er ikke nyt og bedst kendes det vel var tekstsamlingen:”Pinters samlede sketches” af Harold Pinter.

Formatet er udfordrende. Det skal være et afsluttet teaterstykke på max 15 minutter. Der skal være et minimum af scenografi og rekvisitter.

Jeg har haft glæden af at læse alle de præmierede stykker og kan konstatere at det er en udfordrende genre. Opgaven er bestemt løst glimrende, selvom 

jeg personligt ikke altid ved gennemlæsningen kunne se en miniforestilling for mig. Nogen af de tekster jeg havde sværest ved at se indhold i blev præsenteret ved Gallaen – og de gjorde min skepsis til skamme. Her var virkelig scener der havde haft den kreative ildsjæl med i maskinrummet og derfor lavet overraskende spændende teater.

Jeg skal ikke anmelde stykkerne her. Blot sige, at jeg var gedigent underholdt af de kreative påfund og greb om teksterne. Her var i flere tilfælde virkelig tænkt ud af teaterboksen og lavet spændende og personlige fortolkninger af teksterne. Respekt for de involverede instruktører og deres sparringspartnere.

Før hver optræden introducerede generalsekretær Pia gruppen på fin personlig vis med få oplysende fakta, alt imens det rå-knoklende tekniske team klargjorde scenen.

Det må have været en stor oplevelse for teatrene – der jo ofte holder til i ydmyge lokaler, at præsentere sig på den store scene. Og det føltes også som en væsentlig ting for tilskuerne, at sidde i så stort et teater og se vores kolleger på scenen.

Der var inviteret en masse gæster som repræsentanter for DANSK TEATER 300 år og de mange professionelle dramatikere. Det fik mig til at tænke på pionererne Arne Aabenhus og Bruno Gaston, der talte varmt om helhedens teater. Altså at vi alle lavede teater og var seriøse med vores arbejde, så det kun var spørgsmålet om løn, der gjorde at vi ikke helt var i samme båd.

Det blev en god dag, hvor man kunne opfriske og genopfriske gamle bekendtskaber. Ha det sjovt med vennerne og få ny venner.

Tak for indsatsen og gæstebuddet til DATS!

Nærum Lokalteater med “Vi vokser ikke ind i Himlen”

Midtfyns Amatør-Scene med “Spring”

Forsøgsscenen Haderslev med “Pojkvän”

Amatørscenen Teaterkatten med “Jeg giver svar i morgen”

Det lille Teater i Gråsten med “Jeg får hunden”

Nivå Amatør Teater med “I virkeligheden”

Det Hem´lige Teater med “I skoven”

Kerteminde Amatør Teater med “Hvad jeg lærte af et blad”

Det lille teater i Gråsten med “Aktivering”