Rejseberetning fra DATS Teaterfestival 2023

Fra 29. september til 1. oktober 2023 arrangerede DATS (Dansk Amatør & Teater Scenekunst) en teaterfestival i Nykøbing Falster. I den forbindelse deltog Mariann Johansen, bestyrelsesmedlem i MáF (Hovedorganisationen for Amatørteater på Færøerne), og medlem af Teaterforeningen i Suðuroy (den sydligste ø på Færøerne), på festivalen. Her kommer hendes rejseberetning.

Tekst: Mariann Johansen
Fotos: Axel Gadegaard og Knud Volsing

Sprøjtehusteatret med Onkel Vanja

Jeg fik muligheden for at tage på en teaterfestival i Nykøbing Falster, og dette var meget interessant for mig. Jeg har haft meget at gøre med amatørteater på Suðuroy (den sydligste ø på Færøerne), og jeg sidder også i bestyrelsen hos MáF (Hovedorganisationen for Amatørteater på Færøerne), så jeg kunne ikke sige nej til denne mulighed.

Dette er første gang, at jeg har været på rejse som repræsentant for MáF, og derfor vidste jeg ikke rigtig, hvad der skete på sådan en festival, og derfor var dette spændende for mig at opleve. Fordi min interesse for amatørteater er meget stor.

Når jeg ser tilbage på turen, så føltes det måske lidt langt at rejse. Torsdag eftermiddag nord til Tórshavn med færgen Smyril (2 timers sejlads), og overnatte hos en veninde i Torshavn, for at kunne nå flyet fredag morgen (2 timers flyvning til Danmark). Det tog to timer at køre fra København til Nykøbing Falster, men jeg nåede at ankomme fredag klokken 16, da festivalen startede.

Jeg boede på et meget hyggeligt lille hotel, tæt ved der, hvor festivalen blev afholdt.

Jeg tænker, at hvis jeg skulle gøre det om igen, så havde det været hyggeligere at rejse sammen med nogen. Både fordi det var sådan en lang rejse, og fordi festivalen kun foregik en weekend, og også for at kunne dele oplevelsen med nogen, og for at kunne tale om teaterstykkerne, for at se teater er noget helt særligt. Heldigvis havde de arrangeret det således, at man havde mulighed for at spørge ind til teaterstykkerne efter hver forestilling, og det, synes jeg, fungerede rigtig godt.

Festivalen blev arrangeret af DATS, som er hovedorganisationen for amatørteater i Danmark. Festivalen var meget godt arrangeret, og det fungerede godt at holde festivalen i Sprøjtehus Teateret, som havde flere teatersale til at fremvise teater i.

Det startede med, at vi fik en rundvisning fra de lokale. Der var kulturnat denne fredag aften, og der var meget hyggeligt i byen.

Bagefter var der fælles aftensmad, og folk fik mulighed for at tale sammen. De flester var i grupper.

Der blev vist flere teaterstykker i forskellige genrer og af forskellige aldersgrupper. De stykker, jeg så, var meget godt spillet. Jeg vælger at nævne to. Det var meget interessant at se, hvor gode de var, og hvor godt alt var arrangeret.

“Fem Nøgler til en Rød Symfoni”: Dette stykke var meget betagende. En fortælling om en kunstner, et menneske, som havde mistet sig selv væk, fordi trangen til at skabe var så stor, men han var så selvkritisk, at intet var godt nok. En stærk fortælling, og meget godt spillet af denne unge mand.

Et andet stykke var “Onkel Vanja”. Her var der gjort rigtig meget ud af scenen og kostumer, og det var sjovt at se et stykke fra en helt anden tid. Om livet på landet, og om emner så som kærlighed, forelskelse, tilgivelse, osv. Et flot stykke med gode skuespillere.

STiL/ART Kompagniet med Døden og andre sjove ting

Jeg synes, det var inspirerende og interessant at deltage på denne festival, og jeg takker MáF og DATS for muligheden at blive denne oplevelse rigere.
Mariann Johansen