Teaterhuset har 20-års jubilæum: Det er modet, der er modpolen

Tekst: DATS´ Teaterfaglig konsulent Charlotte Schmidt Frandsen
Fotos: Teaterhuset – se under hvert billede
Dato: 21.05.24


Vildskud Festival 2012. Teaterhuset arkivfoto

Vildskud Festival 2012. Teaterhuset arkivfoto

Vildskud Festival 2014. Teaterhuset arkivfoto 

Katharina er to minutter forsinket til vores møde. Hun kommer lige fra gården midt i Huset-KBH, hvor Sasja har været på besøg med sin en måned gamle datter. -Det var meget godt lige at se Sasja, siger hun. -Jeg sagde til hende, at jeg godt nok synes, det hele er lidt vildt lige nu, hvortil Sasja svarede, at det tror hun ikke, der er nogen i Teaterhusets historie, der ikke har sagt på et tidspunkt. Katharina Adrian er daglig leder i Teaterhuset og barselsvikar for Sasja Tjerrild, der har siddet på posten siden januar 2022. Når man kender til Teaterhusets situation, er det dog nemt at forstå, at det netop nu kan føles ekstra vildt at skulle styre skuden mod den rigtige havn. Derfor har vi også Teaterhusets forperson Frederikke Schioldann med til at supplere forklaringen om den ekstraordinære situation. På grund af et omfattende renoveringsprojekt af det 290 år gamle københavnske hus i Rådhusstræde 13, er Teaterhuset fra 2025 tvunget til at finde nye lokaler i op mod to år frem. Samtidig udløber den aftale om driftsstøtte, de har med Københavns Kommune også i år, og der er med andre ord ikke ret meget, der er givet for Teaterhuset. Sikke et år at kunne fejre sit 20-års jubilæum!

Fra forestillingen ‘mors omplantning’ af Terz+ i 2024. 
Fotograf Frederikke S. von Eyben

Fra forestillingen ‘mors omplantning’ af Terz+ i 2024. 
Fotograf Frederikke S. von Eyben

Altid til forhandling
At noget har været givet for Teaterhuset, fortæller historien heller ikke meget om. Det, der i dag er Danmarks største vækstlagsforening for scenekunst, har ligget i Huset-KBH i alle sine 20 år, og blev stiftet i kølvandet på den første Vildskud Festival i 2004 (blandt andet med initiativ fra DATS). Det var i langt de fleste år drevet uden støtte og primært af frivillige kræfter, ind til en omfattende indsats fra særligt den siddende bestyrelse i årene op til 2022 resulterede i, at Teaterhuset i 2022-2024 årligt har modtaget 238.000 kr. gennem Scenekunstpakken i tilskud. Det er denne, der skal genforhandles inden december hos Kultur- og Fritidsudvalget, og som foreningen, ifølge Katharina, bliver for porøs uden, hvis den altså tvinges til at fortsætte uden en ansat administration; -I alle 20 år har det hele været enormt skrøbeligt og altid til forhandling. Det var en kæmpe frivillig indsats, der endte med at give os tilskuddet, og jeg håber, at det arbejde, vi andre nu fortsætter, kan være med til at sikre Teaterhusets mange fremtidige generationer af scenekunstnere, der ellers vil miste et virkelig vigtigt sted, da der ikke findes noget lignende.

En hyldest til forsøget
Når man står ved en skillevej, bliver ens værdier ofte ekstra klare, og det er tydeligt, at det er Teaterhusets kerneværdier, Katharina har fået til opgave at sikre til fremtiden. Her er én ting de fysiske rammer, der da også er ganske unikke i vækstlagsmiljøet, med døgnåbne øvelokaler med professionelt udstyr, mulighed for at spille på en veludstyret scene samt støtte og rådgivning fra de ansatte om alt fra teknik til PR. Men det er noget andet, Katharina vil frem til. Noget, der er langt sværere at sikre end ydre rammer; -Det, vi for alt i verden ikke vil miste, er muligheden for at give vores medlemmer mod. Mod til at udtrykke sig i et udforskende og eksperimenterende miljø uden at føle sig dømt. På den måde er vi en modpol til uddannelsessystemet og et modsvar på præstationssamfundet, hvor vi hylder forsøget og skaberkraften, siger hun og fortsætter; -Vækstlagets fortælling er ofte, at det er et springbræt til dem, der gerne vil være skuespillere, og det er det selvfølgelig for nogle, men vi ønsker også at være en legeplads til at prøve forskellige roller af, så du kan opdage, om du måske er endnu bedre som instruktør eller produktionsleder. Netop dette er også en del af det, Teaterhuset ønsker at satse endnu mere på i fremtiden med længere kursusforløb i fx afviklingsprogrammet QLab eller fundraising. -Og så ønsker vi også at være et sted for dem, der henad vejen opdager, at de slet ikke skal arbejde professionelt med scenekunst, fortæller Katharina og uddyber; -Dem har vi overraskende mange af, og derfor er værdier som dannelse og generel folkeoplysning også virkelig vigtige at bevare, da man selvfølgelig skal kunne udtrykke sig i Teaterhuset uden et professionelt sigte.

Teaterbattle 2023.
Fotograf August Vinther Thomsen

Teaterbattle 2023. Ungt Forårs forestilling af Malthe Heiberg og Kasper Lyngkvist.
Fotograf August Vinther Thomsen

Det er jer, der har ansvaret, men hvis det går galt, er det vores ansvar
Som medlem af Teaterhuset kan du modtage gratis sparring fra de ansatte, og skal du sætte en forestilling op eller drive et af de andre formater som Vildskud eller Teaterbattle som medskaber, er der månedlige møder om processen og individuel sparring med den daglige leder, hvor der fastsættes læringsmål for den enkelte. -Vi sætter altså nogle rammer, der gør, at man tør være modig, og understreger for medskaberne, når de arrangerer fx Vildskud Festival, at det er dem, der træffer alle de store beslutninger, at de må gentænke hele formatet, hvis de vil, men hvis der er noget, der går galt, så er det vores ansvar, at styregruppen ikke har været godt nok klædt på.

En rumrejse
Selvom det er den ansatte administration, der dermed endnu engang fremhæves som den nødvendige rammesætning for et succesfuldt Teaterhuset, og at det er selv samme, der lige nu ingen garantier har for at kunne fortsætte, er Katharina optimistisk; -Jeg tror, at den her helt ekstraordinære situation kan være med til at skabe nye muligheder på et plan, som vi ikke har kunnet planlægge os til. Det at være tvunget til at øve nye steder, at lave nye samarbejder og sætte nye mere mobile formater i søen, drømmer jeg om, kan være en form for experimentarium, hvor vi får lejlighed til at teste nogle ting af, og så komme tilbage om to år og forhåbentlig have lært en hel masse nyt. Det bliver lidt en rumrejse.

At der håbes på en fornyelse af driftsstøtten, burde der ikke være tvivl om, men jeg fristes alligevel til at spørge Katharina; -Men hvad nu, hvis… ikke? Hun er ikke længe om at svare, selvom hun siger, at hun kan blive bange for, at det kommer til at lyde som om, de ikke har brug for pengene; -Der er en foreningsfølelse og en kampgejst, der gør, at Teaterhuset nok skal bestå i et eller andet omfang med fx site specific forestillinger og frivilligt drevne festivaler. Vækstlaget, vil altid bestå. Men du må endelig ikke få det til at lyde som om, vi ikke har brug for pengene. Det har vi. Mere end nogensinde.  

Alle er velkomne til at deltage i Teaterhusets 20-års jubilæumsreception d. 25. maj kl. 15.30-18.00 samt til den efterfølgende fest. Det er gratis, og Teaterhuset byder på bobler, kage og festlige indslag. Læs mere på teater-huset.dk, og tilmeld dig ved at skrive en mail til udvikling@teater-huset.dk med dit navn. Festlighederne foregår i Stardust i Huset-KBH på Rådhusstræde 13, 1466, Kbh K.

Teaterbattle 2023. Teater Smoi forestilling af Sofie Kousgaard Thomsen, Ida Maria Vraa Nielsen, Laura Munch Fagerlund 
Fotograf August Vinther Thomsen

Vildskud Festival 2023. Fra forestillingen ‘Terra Baixa’ af Miriam Maach. 
Fotograf Laura Harrington