Teatret har givet mig venner for livet

Tekst: Christina Korsholm Mattson
Foto: Tina Holm-Jensen

I disse tider, hvor vi alle skal stå sammen hver for sig, mærker man for alvor hvor stor betydning kunst og kultur har for vores måde at være mennesker på, og hvordan det bidrager til fællesskabet.

Amatørteater og -scenekunst er ingen undtagelse i denne sammenhæng, for her dannes der grobund for nogle enormt stærke fællesskaber, og vi tilbydes et frirum for kreativ udfoldelse og personlig udvikling på tværs af alder, baggrund og sociale skel.

Danmarks lockdown kommer til at have en langsigtet indvirkning på vores amatørscener, da der sjældent er stort økonomisk overskud i disse foreninger, og det kan derfor koste dyrt at aflyse forestillinger. Dette har vi desværre allerede set konsekvensen af ved en af DATS medlemsscener, nemlig Vilhelmsborg Festspil, der i marts måtte dreje nøglen om.

Jeg har altid fundet DATS arbejde relevant, men jeg tror at det i den kommende periode bliver endnu mere essentielt at have en landsorganisation, der kan støtte og vejlede vores medlemmer igennem en periode med usikkerhed, og agere politisk talerør for vores mange medlemmer, så teater og scenekunsten stadig er et tilbud til den danske befolkning på den anden side af krisen.

Hos DATS arbejdes der for at skabe fællesskab på tværs af amatørscenekunsten bl.a. med vores mange festivaler og events, at give mulighed for at udvikle sig både som individ og gruppe gennem kurser og vores DATS-konsulenter, ligesom vi også kan give en økonomisk håndsrækning til at føre teaterdrømme ud i livet. Amatørscenerne er arnestedet for mange professionelle kulturaktører i dag, og uden disse tilbud tror jeg, at vores kulturliv var mindre rigt og varieret. Uden amatørteatret var jeg i hvert fald aldrig endt, hvor jeg er i dag – hverken professionelt eller personligt.

Teatret har givet mig venner for livet, åbnet min horisont for andre måder at være i verden på, lært mig om pligtopfyldenhed, lederskab og at stå frem og finde ud af hvem man er – og turde vise det til verden. Jeg har set mennesker finde hjem, finde fodfæste og vokse. For at give disse fællesskaber de bedst mulige vilkår, tror jeg på at det er enormt vigtigt at have en samlende organisation som DATS.

Som professionel scenekunstaktør har jeg lyst til at give tilbage til den verden, jeg er vokset op i, og jeg er stolt af at sidde i DATS hovedbestyrelse. Derfor er det også med største selvfølgelighed, at jeg stiller op til valg igen.

Christina Korsholm Mattson:
Medlem af DATS´ Hovedbestyrelse,
Cand. mag. i dramaturgi,
instruktør og creative producer.