Shortplay-dag på KAT

I forbindelse med fejringen af Dansk Teater 300 År udskrev DATS en konkurrence:
Skriv det bedste shortplay.

De 10 vinder-shortplays fra konkurrencen kan opføres gratis af alle DATS-medlemmer i perioden september 2022 – august 2023. Vi har besøgt Kerteminde Amatørteater på deres Shortplay-dag

Tekst: Joan Andersen
Fotos og interview: Tina Holm Jensen

Champagnen skænket, chipsene i skålen, der er snak fra publikum.

Kerteminde amatørteater har nu åbent hus efter at have spillet 2 forestillinger. Vi har tidligere bragt et par korte ord fra Mona Cayton om de havde haft et internt instruktør-kursus. Vi har nu bedt hende uddybbe hvordan det har været så at arbejde med Shortplay.

Kan du beskrive den proces I har været igennem?

“Vi var så heldige her i KAT at vi havde en rigtig dygtig instruktør, der havde lavet et instruktørkursus umiddelbart inden vi skulle i gang. Så vi kendte de manuskripter vi havde valgt at skulle opfører. Så det var rigtig godt. Hun lærte os mange ting omkring scenen, og hvad man skal være opmærksom på ang. gestikuleren og snakke højt selvfølgelig. Vende hovedet ud mod publikum. Så det gav en god ballast til os der ikke har prøvet at instruere et voksent stykke helt alene før.  ”

Hvordan har det så været at arbejde med Shortplays i modsætning til en almindelig forestilling?

“Jeg tror ikke jeg havde turdet at binde an med en helt almindelig forestilling som ny instruktør.  Den store erfaring har jeg ikke som instruktør. Men i og med det kun var de her 15 minutter, små stykker, det kunne man overskue, og det var bedre at dele op i små bider, tage et stykke ad gangen og arbejde med. Det var overskueligt, og jeg kunne også mærke at de medvirkende der sagde ja til det, at det var overskueligt for dem. At det ikke skulle tage så lang tid.

Det er også et problem altid når man har en stor forestilling, og folk de skal alle mulige ting, og hvordan man så får tid til at øve samtidig. Så det gør det jo noget nemmere når man kun er små grupper og så kan sætte det sammen til en stor forestilling med ShortPlays. Så det har været rigtig godt”

Så du tænker I kommer til at arbejde med shortplays igen?

Det er jeg slet ikke i tvivl om og jeg håber også der er flere af medlemmerne eller flere folk udefra der har været og se det, som tænker det kunne vi godt tænke os at prøve. Det er ikke så farligt. Det kan ikke gå så galt på 15 minutter. Så vi vil brede det meget ud og prøve at få folk ind så vi måske kan lave større forestillinger med mange ShortPlays når nu vi har mulighederne og så mange gode manuskripter.