Tyrkisk teaterfestival: Borcka Tiyatro

The Commedia School har modtaget penge fra DATS støttepulje til at deltage i en helt ny teaterfestival i det østlige Tyrkiet.

Tekst: Ruth Lerche, Co-director and teacher, The Commedia School
Fotos: The Commedia School

Commedia School har været med til at starte en ny teaterfestival i den østlige del af Tyrkiet. I en lille glemt og ukendt by ved navn Borcka, som ikke er vant til teater og scenekunst. Det er en historie om hvad teater kan, når det ikke kun opføres på de store scener. En historie om hvordan teater og scenekunst kan give ungdommen mod i Tyrkiet, og skabe nye veje. En historie om en modig borgmester og en student fra The Commedia School med en vision.

Foto fra forestillingen

Borcka Tiyatro 15. – 22. maj 2022

Vi var 16 artister og studerende afsted. På festivalen spillede hele 25 forestillinger og der var ikke kun artister fra hele Tyrkiet, men også fra andre dele af verden. Da regionen ikke har en scene, blev skole, auditorier, cafeer, gader og stræder brugt som scener. Vi tog til bjerglandsbyer i øde egne og mange af publikummerne havde aldrig før set en teaterforestilling.

Borcka Tiyatro er en festival, som var stablet på benene af en modig Borgmester Ercan Orhan, en tidligere studerende fra Yasin Yürekli. Med Commedia School som samarbejdspartnere, var det lykkes at få Erasmus funding fra EU, og for første gang nogensinde kom der internationalt teater til regionen. Kræfterne bag festivalen havde meget modigt valgt at åbne festivalen med progressive forestillinger om kvinder klemte rolle og homoseksualitet. De lod andre stemmer få scenen, et frisk pust i et land med en meget konservativ regering. 

Vi er stolte over at en del af den modige festival og synes den fortjener en omtale.

Det har været helt fantastisk for The Commedia School at deltage. Denne oplevelse giver eleverne en dyb lære om, at teater ikke kun hører til de etablerede scener, men kan opføres overalt og kan nå ud til publikum, der aldrig har set et teaterstykke før. Det viser eleverne, at teater er et stærkt redskab, der kan få folk til at græde og grine, at teatret kan provokere og forstyrre eller give håb, at teatret kan håndtere tabuer og vise nye veje.

 For over 40 år siden i 1978 grundlagde Ole Brekke og Carlo Marzone The Commedia School. En skole mange især fra børneteateret har været i kontakt med. The Commedia School har uddannet næsten over 500 skuespillere gennem årene fra alle dele verden. Flere af dem er efterfølgende slået igennem – blandt andet teatergruppen MishMash, som blev udvalgt af Kulturministeriet til at repræsentere en markering af venskabet mellem Danmark og Sydkorea i Seoul. Det skete i en delegation med kronprinsesse Mary i 2019.

Foto fra forestillingen

The commedia School har modtaget penge fra DATS støttepuljen for at kunne deltage i Borcka teaterfestivalen. Jeres gruppe kan også søge støtte til alt lige fra internationale rejser, teknisk udstyr, kunstnerisk udvikling og meget mere.

Læs meget mere om vores støttepulje her.