VILDSKUD 2021

en ung, modig og helt central begivenhed i teaterlandskabet!

Tekst og fotos: DATS Teaterfaglig konsulent Jacob Galtung-Melchior

Teater Egotrip;
Julie Lindthart og Anna Jane Lund.

Det er første gang, jeg besøger vækstlagsfestivalen Vildskud i København. Blandt andet for at se de forestillinger der har søgt og modtaget støtte fra DATS’ Støttepulje, samt møde og snakke med nogle af folkene bag. Men også for at mærke og høre mere om hvad der optager vækstlaget efter et år med nedlukninger og restriktioner.

Festivalen gennemføres med lidt færre grupper end tidligere, det giver flere spilledage til årets deltagende grupper. Fornemmelsen er at flere grupper ikke har nået at blive færdige med produktioner på grund af Corona, men vi bliver alligevel budt på 7 meget forskellige forestillinger over festivalens 5 dage.

Jeg kan få plads til 4 af forestillingerne samt 2 samtale saloner under mit besøg på festivalen. Som publikum skal jeg lidt rundt i byen da forestillingerne spiller på forskellige scener, og jeg får besøgt både Teater Zeppelin, Christianshavn Beboerhus samt Xenon scenen på HUSET. At se vækstlagsgrupperne indtage byen på den måde er imponerende, og der står respekt om det store frivillige arbejde der ligger i at arrangere en sådan festival.

De 4 forestillinger jeg får set, viser en flot genre spredning. Jeg er til musik/danse performance med CON:FRONT COLLECTIVE, hvor et enkelt fysisk udtryk bliver udforsket i forestillingen MASKERET. Jeg besøger den DATS’ støttede forestilling ”Stå ret, Få ret”, hvor et realityprogram bliver udfoldet som et socialt eksperiment i en tekst forfattet af gruppen selv. Forestillingen bygger på en stor del humor, blandt med et næsten horror-grotesk udtryk, og der arbejdes nøje og detaljeret med tre klare karakterer.

I forestillingen WISH af ”Hvem har Inviteret Odile?”, bliver vi kørt godt og grundigt gennem de tre fysiske performeres maskine, hvor der med humor og et skarpt blik for det absurde bliver håndteret emner som kvindelighed, kønsbehåring og menstruation. Her leverer gruppen i en længere sekvens et stærkt statement mod politiker Lars Boje Mathiesens kommentarer omkring kvinders menstruation (i forbindelse med en folketingsdebat i foråret). Det gjorde indtryk på mig

at se en ung vækstlagsgruppe tage de emner med på scenen, og igennem scenekunsten give sin mening så utvetydigt til kende. Med vid, æstetisk fornemmelse og fysisk forståelse.

Slutteligt vil jeg nævne den DATS støttede gruppe Teater Egotrip og deres forestilling ”Skammer du dig nu?”. De to skuespillere på scenen, Julie Lindhart og Anna Jane Lund, står selv bag manuskript og udvikling af forestillingen der kredser om den skam, vi ikke vil styres af, men heller ikke helt kan leve uden. En utroligt rørende, vedkommende og helstøbt forestillingen hvor de to skuespilleres samspil og tilstedeværelse på scenen virkelig trådte frem.

En lille krølle ved oplevelsen var, at den ene skuespillers fod var brækket kun et par dage før premieren. En del koreografi, scenegang og sågar scenografi måtte udskiftes og nytænkes for at imødekomme de nye begrænsninger der kommer med en brækket fod. I en snak efter forestillingen fortæller de to skuespillere, at de nye begrænsninger måske var med til at skærpe forestillingen for dem. De var nødt til at skære indtil benet, og virkelig være skarpe på hvad forestillingen skulle fortælle. Det er altid et interessant element, hvordan begrænsninger på scenen kan være med til at skabe mere intensitet og nyt liv, og gruppens løsning på en ellers utrolig frustrerende udfordring viste sig at give forestillingen ny nerve og fokus.

Fælles i min oplevelse af de 4 forestillinger jeg oplevede, står en tydelig dedikation og vilje blandt de optrædende. Alle havde noget på hjerte, noget de ville dele og fortælle nu og her. Mange stærke pointer, og en tydelig og reflekteret tilgang til samfund, kvindesyn, politik og sociale konstruktioner.

Jeg tager fra Vildskud fuld af fortrøstning over et vækstlag, der blomstrer trods et år med udfordringer og stadig står stærkt og lysende klart.

Tak til den frivillige arrangørgruppe for at få stablet en flot festival på benene, og en stor tak til alle de deltagende grupper for nogle virkelig flotte forestillinger!

DATS besøgte Vildskud den 3. + 4. august
og så forestillingerne:
MASKERET af CON:FRONT COLLECTIVE
SKAMMER DU DIG NU? af Teater Egotrip
STÅ RET, FÅ RET af Teater Tunge Tasker
WISH af Hvem har inviteret af Odile

Kunne jeres gruppe også tænke jer at søge støtte til jeres næste forestilling? Eller få hjælp til betaling af opførelsesafgiften?

Så kan du læse om vores puljer og deres retningslinjer her.

 

Hvem har inviteret Odile;
Emilie Munkholm Hjort, Constance Holm, Line Sitarz Davidsen (samt Fredrik Kock Christiansen).

Teater Tunge Tasker;
Rikke Madsen, Julie Perthou og Frida Sigurth.